En tilfældighed ændrede i mit liv

 

Da jeg ved en tilfældighed i 2007 kom i besiddelse af nogle gamle breve, avisartikler o.lign., åbnede der sig en historie om min egen familie, jeg ikke kendte noget til.

Jeg blev nysgerrig, og opsagde mit job som økonom i en stor dansk virksomhed, hvorefter jeg igangsatte en større reseach, der førte mig vidt omkring i både Danmark og i Afrika.

Jeg fandt ud af at min oldefar var den første dansker der slog sig ned i det nuværende Kenya, og at han boede i knap 4 måneder på Karen Blixens farm, hvor hun en dag fandt ham liggende død, uden for det hus hun havde stillet til rådighed for ham.

I den forholdsvis korte tid min oldefar og Karen Blixen var sammen, talte de meget om livet som sådan og om min oldefars eventyrlige og dramatiske liv. Ifølge flere Karen Blixen kendere, er det opfattelsen, at min oldefars fortællinger og fortællekunst inspirerede Karen Blixen i hendes senere forfatterskab.

Karen Blixen

Da bogen Den afrikanske Farm udkommer 13 år senere, bliver min oldefar udødeliggjort under navnet Gamle Knudsen, som en væsentlig figur i bogen. 

 

Min oldefars liv inspirerede imidlertid også mig til at skrive en bog om hans liv og skæbne, som også omhandler hans datter, min farmor. Fortællingen om hvem Karen Blixens Gamle Knudsen i grunden var, kom som en stor overraskelse for mange, der kun kendte ham fra bogen Den afrikanske Farm. Læs mere under "bøger"

Jeg er sønderjyde, men bor ikke længere i Sønderjylland, hvor jeg er født og opvokset i Aabenraa. 100-året for Sønderjyllands indlemmelse i Danmark har inspireret mig til at skrive en bog om familiers dagligdag og livsbetingelser i Sønderjylland op til Genforeningen og i de 100 år der fulgte. Perioden efter Genforeningen var for mange sønderjyder ikke lykkelig. Genforeningen blev startskuddet til lang periode med voldsomme historiske begivenheder og hændelser, der splittede den dansk- og tysksindede befolkning i Sønderjylland. I mere end 35 år levede de side om side i et sammensurium af konflikter, spændinger, had, hævn og ydmygelser. Læs mere under "bøger"